Computer Lab

Website of a separate unit within the Faculty of Mathematics, University of Belgrade

BLOG

On the Computer Lab blog you can read about news, malicious emails received by staff and student email addresses, newly discovered threats and other topics from the world of computer security. You can also learn more about the services the Computer Lab offers to students and staff at the faculty.

News from the world of computer security

Упозорење о злонамерном (phishing) мејлу

Поштовани корисници факултетског мејл сервиса, Обавештавамо вас о злонамерном фишинг мејлу који је стигао до одређеног броја корисника нашег сервиса. Немојте потврђивати, отварати линк или делити Ваше податке. Више савета о препознавању злонамерних порука прочитајте у...

Важно обавештење! Злонамерне поруке у име Поште Србије.

У току је злонамерно слање мејлова у име Поште Србије или Post Exspress-a, ради злоупотребе Ваших података. Немојте одговарати, отварати линк или делити Ваше податке. Више савета о препознавању злонамерних порука прочитајте у нашем упутству, а изглед мејла који је...

Регистровани злонамерни мејлови „Vaša pošiljka još nije isporučena!“

Недавно су на факултетском мејл серверу регистровани лажни мејлови који су (наизглед) послати од стране Поште и имају наслове "Re: Vaša pošiljka još nije isporučena!" и "Troškovi dostave vaše pošiljke su na čekanju!" у којима стоји обавештење да корисник има пошиљку...

News about services at our faculty

Доступност вебмејла на студентском серверу Алас

Привремени проблем који се јавио током викенда у вези са сертификатима је отклоњен. Насловна страница вебмејла учитава се у свим прегледачима. Тестиран је рад мејл клијената (Thunderbird, Outlook, …) на различитим оперативним системима (Windows, Ubuntu, Android…) и...

Недоступност факултетских сервиса

У понедељак 5. фебруара 2024. око 21.30 је нестала струја на Хемијском факултету и већина МАТФ факултетских сервиса од тог тренутка није била доступна. Проблем, који је изазвао поменути нестанак струје, је решен у уторак 6. фебруара 2024. око поднева. У случају да...

Повремени прекид интернета

У уторак 12. децембра у периоду од 10 до 12 часова колеге из АМРЕС-а (Академске мреже Србије) ће извршити  повезивање новог УПС уређаја са главним мрежним свичем у згради ПМФ-а (на Хемијском факултету). Због тога ће у наведеном периоду бити повремених прекида: у...

Did you know that the country's first mainframe computer was installed in the Faculty of Mathematics' computer center, now the Computer Laboratory?

The first computer, purchased in 1968, was an IBM 360/44 and was installed in the Lower Laboratory (DLAB) of the Faculty of Mathematics. It had a control panel, a 1 MHz processor, a 64 KB ferrite memory, a card reader and punch, two 1.7 MB floppy disk drives and a printer (600 lines/min.). At the time of installation, it was the largest computer in the country (Yugoslavia).

 

Корисне информације

Израда типске веб презентације

За потребе прављења типске веб презентације за наставно особље контактирајте вебмастере на webmaster@matf.bg.ac.rs

Комуникација е-поштом

 • За постављање информација на званичну презентацију Факултета и пратеће портале (Упис и Припремна настава) потребно је да овлашћено лице (мeнаџер за односе са јавношћу и чланови руководства) пошаље мејл на webmaster@matf.bg.ac.rs.
 • За слање мејла свим запосленима,  наставницима, пензионерима, одређеној катедри односно одређеним групама запослених потребно је да овлашћено лице (мeнаџер за односе са јавношћу и чланови руководства) пошаље мејл на matf@matf.bg.ac.rs.
 • За слање мејла свим студентима или одређеној групи студената, потребно је да наставници и студентски  представници (уз претходну сагласност руководства) пишу на studentska@matf.bg.ac.rs и обавезно додати admin@matf.bg.ac.rs у Цц поље.
 • За резервацију учионица за активности које нису предвиђене распоредом часова (надокнада часова, консултације, колоквијум, одбрана докторске дисертације, одбрана мастер рада итд.) наставници и студенти треба да пишу доц. др Миљану Кнежевићу на kmiljan@matf.bg.ac.rs и обавезно додати admin@matf.bg.ac.rs у Цц поље. Преглед резервисаних учионица можете да видите   овде.
 • Уколико наставници односно студенти имају било каквих проблема у раду на опреми која се налази на  нашем факултету или проблеме у коришћењу факултетских сервиса потребно је да пишу на admin@matf.bg.ac.rs.

Техничка подршка на догађајима (на факултету и другим локацијама)

Потребно је најавити минимум 14 дана унапред да је потребна техничка подршка за одржавање научних скупова, конференција, семинара, предавања, презентација итд.

Техничка подршка на испитима

Рачунарска лабораторија пружа техничку подршку на испитима – филтрирање мрежног саобраћаја, израда и покретање скрипти за преузимање материјала и чување студентских радова. Детаљне информације се налазе на ННВ порталу.

Коришћење заједничких штампача

Запосленима и наставном особљу је омогућено и коришћење заједничких штампача у зборници и деканату. За аутентикацију се користи картица за контролу приступа у учионице. Уколико имате проблема са приступом и штампањем – пишите нам овде.

Прављење и коришћење виртуалних машина за наставу

Уколико је за држање наставе потребан посебан оперативни систем и скуп програма – виртуална машина је добро решење. Овде можете пронаћи упутство за прављење виртуалне машине, а за дистрибуцију исте – обратите нам се кликом овде.

Информатика као једна од најмлађих наука је тесно повезана са математиком. Њена основна карактеристика је применљивост. Желите да научену теорију примените у пракси?

пишите нам

 

Упутства

Свакодневно радимо на побољшању веб сервиса доступних студентима и наставном особљу. Уколико имате предлог за побољшање:

пишите нам

Често постављена питања

Драге колеге, у овој секцији ћемо објављивати одговоре на питања која вас највише интересују. 

t

Како да знам да ми лозинка ускоро истиче на Аласу?

На студентском серверу Алас важи политика ограниченог трајања лозинки на једну годину. Када се истек лозинке приближи на седам дана, сервер аутоматски шаље мејл кориснику и наставља да га опомиње сваког дана док лозинка не истекне. Садржај првог мејла који стиже са адресе root@alas.matf.bg.ac.rs је следећи:

Лозинка за Ваш кориснички налог ***** на серверу алас истиче за 7 дана.
Молимо Вас да промените лозинку на време.
Упутство за мењање лозинке можете наћи на: ЛИНК
За сва додатна питања, пишите на admin@matf.bg.ac.rs

Срдачан поздрав,
 Рачунарска лабораторија

  t

  Како да самостално променим лозинку која је истекла на свом Алас налогу?

  Када лозинка истекне, можете је самостално променити путем SSH (Secure-Shell) алата, на следећи начин:
  • Отворите терминал на свом рачунару
  • Повежите се са студентским сервером користећи SSH команду: ssh korisnicko_ime@alas.matf.bg.ac.rs
  • Након што се успешно повежете, сервер ће Вам одмах затражити да унесете нову лозинку.
  • Лозинка мора задовољавати следеће услове: бар 11 карактера дужине, бар једно мало слово, бар једно велико слово и  бар једну цифру. Такође, лозинка се не сме поклапати са Вашим корисничким именом и мора се разликовати од последње три лозинке.
  t

  Шта је алтернативна мејл адреса у Хипатији и чему служи?

  Алтернативна адреса на информационом сервису Хипатија је не-алас адреса (најчешће gmail, yahoo и др.) која служи као алтернативни вид комуникације са студентом у случају када постоји проблем са налогом на Аласу.

  Веома је важно да та адреса буде исправна и ажурна, односно да студент има приступ истој, како би у случају проблема могао да буде контактиран тим путем.

  t

  Да ли је лозинка на студентским серверима видљива администраторима?

  Не, лозинке складиштене на студентским серверима се чувају у енкриптованом (yescrypt) формату и облика су:

  $y$j9T$0dLsAek8SqL7gVP4oOrl6.$rf054Gz5J4vuI7nAp

  Још увек постоје и лозинке енкриптоване старијим алгоритмима (MD5, Blowfish, SHA), али ће до краја године и оне бити замењене yescrypt енкрипцијом како буду истицале лозинке студената на серверу (https://rl.matf.bg.ac.rs/vazno-obavestenje-promena-lozinke-radi-vase-bezbednosti/)

  t

  Променио сам студијски програм (или модул), да ли га могу ускладити са корисничким именом на Аласу?

  Да, најлакши начин да извршите усклађивање корисничког имена са Вашим студијским програмом (или модулом) је да пошаљете мејл на admin@matf.bg.ac.rs и наведете своје тренутно корисничко име, важећи број индекса и актуелни студијски програм/модул, као и алтернативну мејл адресу (на коју ћете бити обавештени о промени).

  Имате питање или предлог? Пишите нам.

  Рачунарска лабораторија

  IV спрат
  Студентски трг 16, 11000 Београд

  Радно време

  Радним данима: 8-20h
  Летњи режим (17.јул – 25. август): 9-17h

  Телефон

  (+381) 11 2027 816

  О НАМА

  Укратко…

  Рачунарска лабораторија конфигурише и одржава сервере Математичког факултета, одржава рачунаре, пружа услуге из ИТ домена наставном и ненаставном особљу и студентима Математичког факултета – увек у циљу квалитетног и редовног одржавања наставе и испита, као и рада на пројектима.

  Данас Рачунарска лабораторија одржава преко 150 рачунара у 8 „рачунарских“ учионица на 3 локације. Сви рачунари су умрежени у локалне мреже и повезани су на Интернет.

  Рачунарску лабораторију чине:

  Шеф Рачунарске лабораторије:
  nada.djordjevic@matf.bg.ac.rs

  Нада Ђорђевић Веселиновић

  Одељење за развој софтвера:
  jagiceva@matf.bg.ac.rs

  Николина Вукша Поповић
  Марија Милановић

  Одељење за управљање и одржавање рачунарских система и рачунарске мреже:
  admin@matf.bg.ac.rs

  Зденка Самарџић
  мр Јелена Хаџи Пурић
  Милош Крсмановић

  Одељење за веб администрацију:
  webmaster@matf.bg.ac.rs

  Јасмина Добрић
  Бранкица Ђурић
  мр Радивој Протић

  Одељење за техничку подршку:
  admin@matf.bg.ac.rs

  Исидора Добросављевић
  Саша Миловановић

  Одељење за дигитализацију:
  elib@matf.bg.ac.rs

  др Славиша Милисављевић

  en_USEnglish