Сервери са ESXi хипервизорним системом били су мета многобројних прошлонедељних напада који су искористили од недавно познату рањивост система. Изведени напади су били ренсомвер (ransomware) типа који у основи ограничавају или најчешће потпуно онемогућавају коришћење система тиме што податке енкриптују, а затим од жртве траже откупнину.
Пријаве многобројних напада почеле су током прошле недеље, а трају и даље. Док је кампања првенствено утицала на европске организације почевши од прошлог понедељка, разне обавештајне службе за високотехнолошки криминал откриле су да се претња проширила на САД и Европу. Међутим, остају питања о пуном обиму кампање и мотиву иза ње. Резултати државних органа Француске показују да је стотине сервера заражено широм света, углавном у Француској и САД, док је процена да је у свету укупно заражено око 2.000 сервера.

Корисницима сервера Математичког факултета се захваљујемо на бризи о безбедности коју показују коришћењем и чувањем јаких лозинки. Рачунарска лабораторија чини све да не будемо мета оваквих напада и да осигурамо резервне копије свих сервера у случају да до њих ипак дође.

Иди на врх