Драгe колегинице и колеге студенти,

Обавештавамо вас о алтернативној могућности за промену лозинке вашег налога на студентском серверу Алас, уколико је она истекла. Наиме, постоји могућност да самостално промените своју лозинку путем SSH (Secure Shell) алата, уколико сте већ упознати са његовим радом.

Лозинку можете променити самостално пратећи следеће кораке:

  •  Отворите терминал на свом рачунару.
  •  Повежите се са студентским сервером користећи SSH команду: ssh korisnicko_ime@alas.matf.bg.ac.rs
  •  Након што се успешно повежете, сервер ће вам одмах затражити да унесете нову лозинку.
  •  Лозинка мора задовољавати следеће услове: бар 11 карактера дужине, бар једно мало слово, бар једно велико слово и  бар једну цифру. Такође, лозинка се не сме поклапати са Вашим корисничким именом и мора се разликовати од последње три лозинке.


Ипак, ако нисте упознати са радом SSH алата или имате потешкоћа у извршавању ових корака, пишите нам на адресу admin@matf.bg.ac.rs са захтевом за промену лозинке. Врло радо ћемо вам помоћи и осигурати да ваша нова лозинка буде сигурна и заштићена.

Саветујемо вам да након логовања на Хипатију извршите промену алтернативне адресе е-поште на нестудентску адресу, као и да извршите ажурирање броја телефона (уколико је дошло до промене).

Важно је да заједно радимо на очувању безбедности нашег серверског окружења. Редовна промена лозинке је само један од корака ка томе. Такође, саветујемо вам да користите јаке и јединствене лозинке за све своје налоге како бисте додатно повећали безбедност.

Рачунарска лабораторија